Hemelsgroen – fotoserie van Rob Overmeer (serie Leidsch Dagblad)

The sky is the limit

pia crul foto
Het dak van Pia Crul in de Tuinstadwijk

LEIDEN – Deze zomer klimt fotograaf Rob Overmeer de daken op en bezoekt de hooggelegen en verborgen paradijsjes van Leiden. Waarom zijn ze er? En van wie zijn deze ’groene daken’ eigenlijk? Ditmaal het dak van Pia Crul.

Midden in de Tuinstadwijk ligt het paradijselijke dak van Pia Crul. Via steile trappen, een klein balkon en een laddertje kom ik erop. Er hangt een serene rust. „Geniet je van je dak”, vraag ik aan Pia.

„Ja, ik klim regelmatig op het laddertje om er even te zijn. Het is een mooie plek geworden. Ik woon in een oud bovenhuis en ben voortdurend bezig om het op te knappen. Je kunt beter investeren in je huis dan het geld op de bank zetten. De rente is niets meer waard. En het is hier nu eindelijk rustig.”

„Was het eerst zo druk hier?”

„Ik had ruim tien jaar last van meeuwen. Echt vreselijk. Ze hadden op mijn dak een broedplek en dan komen ze ieder jaar terug. Ze maken verschrikkelijk lawaai en ze scheren vlak over je hoofd als je op het balkon zit te werken. Je mag er niets aan doen, want de meeuwen zijn beschermd. Ooit heeft iemand van de gemeente de eieren weggehaald, maar dat werkte niet. Vandaar nu het groene dak. Daar houden ze niet van. Ze willen liever stenen.”

„Wat voor werk doe je op je balkon?”

„Ik zit al meer 30 jaar in het onderwijs, inmiddels als zzp’er en heb het boek Lefgasten geschreven. Dat is een methode die stap voor stap uitlegt hoe kinderen hun faalangst kunnen overwinnen en hun motivatie weer terugkrijgen. We leven in een tijd vol stress en vol verwachtingen van ouders en maatschappij. Kinderen kunnen daar veel last van hebben.”

„Waaraan zie je dat kinderen last hebben?”

„Daar zit het probleem. Faalangst zie je vaak niet. Ik geef ook presentaties en trainingen aan leerkrachten om kinderen weer in zichzelf te laten geloven. Want als je je zelfvertrouwen terug hebt, is ’the sky the limit’. Dan krijg je weer lucht en dat heb je nodig. Dat geldt eigenlijk voor alles. Ook voor Leiden.”