Subsidieregeling ‘Groen op dak’ versoepeld

De gemeente Amstelveen heeft de bestaande subsidieregeling voor het aanleggen van groen op daken versoepeld. Het is nu ook mogelijk om samen met andere woningeigenaren subsidie aan te vragen om zo aan de vereiste minimumoppervlakte van 15 vierkante meter dak te komen. De daken hoeven niet aaneengesloten te zijn. De regeling geldt ook voor bedrijfspanden.

Wethouder Peter Bot (groen en duurzaamheid) “Een groen dak draagt bij aan de biodiversiteit in onze stad en aan ons groene imago. Na het winnen van goud tijdens de groenste stad van Europa-verkiezing in 2014 is een aantal ideeën, waaronder het stimuleren van groene daken, naar voren gekomen. Onze subsidieregeling is vorig jaar gestart en er is nog ruimte in de subsidiepot. Ik doe graag een oproep aan Amstelveners om hun daken te vergroenen. Bijvoorbeeld bij het maken van een uitbouw. Of regel met buren samen dat daken van schuurtjes of garages een groene uitstraling krijgen. Door de regeling te versoepelen, hoop ik meer Amstelveners over de groene streep te trekken”.

Een dak met beplanting heeft tal van voordelen. Zo blijft het dak koeler waardoor de levensduur van het dak verdubbelt. Ook werken groene daken als een spons en kunnen ze 60 tot 80 procent meer water vast houden dan een onbegroeid dak. Op die manier kan eventuele wateroverlast op straat worden verminderd. Daarnaast zorgt beplanting op daken voor geluiddemping en is het nuttig voor diverse diersoorten, zoals vogels en bijen.

Afhankelijk van het formaat dak en de gekozen beplanting draagt de gemeente tussen de 10 en 50 euro per vierkante meter bij tot maximaal 15.000 euro per gebouw.

Comments are closed.